sâmbătă, 4 septembrie 2010

Medicina alopata vs. medicina holistica

Medicina alopata - termen introdus de întemeietorul alopatiei, Samuel Hahnemann, pentru a se referi la sisteme de medicină folosind tratamente care produc efecte diferite de simptomele bolii tratate, cf. grec. allo, însemnând altă si pathos, însemnând suferințe. Se bazeaza pe dezvoltarile propuse de Pasteur si priveste fiecare dezechilibru al structurii umane ca pe o problema pur chimica.
Tinta principala a medicinei alopate o reprezinta eliminarea durerilor fizice si tratarea simptomelor, utilizand descoperirile chimiei si tehnologiile invazive. Medicamentele de sinteza, radiatiile sau chirurgia reprezinta modalitatile principale de tratament. Dar acest arsenal folosit de medicina alopata trateaza simptomele si rareori ajung la cauza problemelor.

Medicina holistica - aplicata inca de pe vremea lui Hipocrate, intrind in umbra de-a lungul veacurilor, fiind insa redescoperita si foarte apreciata in ultimele decenii. Omul este privit ca un tot, ca un intreg indivizibil. Fiinta umana nu este doar suma organelor sale, ci este un sistem integrat (corp, minte, spirit), un ansamblu de elemente care interactioneaza permanent unele cu altele, in timp ce intreg sistemul interactioneaza cu mediul inconjurator. Metodele holistice de tratament se adreseaza bolnavului si nu bolii, ele ocupandu-se concomitent de corpul, mintea si sufletul acestuia, in conformitate cu legile naturii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu