sâmbătă, 4 septembrie 2010

Biofeedback şi Feedback electro-fiziologic SCIO

Mecanism de operare

     Xrroid electro-fiziologic de feedback operează sub mecanismul biofeedback-ului. Este un sistem de biofeedback pentru detectarea şi reducerea stresului. Biofeedback-ul este un proces de măsurare a unei variabile a persoanei şi retrimiterea acesteia. Mai precis, biofeedback-ul este legat de „stres”.

Stresul

     Stresul este consecinţa unei eşuări de adaptare la schimbare. Este consecinţa întreruperii homeostazei prin stimuli psihologici sau fizici. Mai simplu: este condiţia care rezultă atunci când tranzacţia persoană-mediu duce la perceperea unei discrepanţe, fie ea adevărată sau nu, între cererile situaţiei pe de-o parte, iar pe de altă parte, între resursele biologice, psihologice sau sistemelor sociale. Stimulii stresanţi pot fi mentali, fiziologici, anatomici, sau fizici. Termenul de „stres” în acest sens a fost inventat de endocrinologul maghiar-canadian Hand Selye în 1936.

Reducerea stresului

     Se ştie că stresul are multe efecte negative asupra aspectelor vieţii unui individ. Stresul poate afecta sănătatea fizică, cognitivă, emoţională sau socială.
     Efectele stresului sunt recunoscute şi stabilite de Institutul Naţional de Sănătate din SUA (NIH) şi de Asociaţia Medicală Americană (AMA). Ambele instituţii susţin faptul că stresul reprezintă cauza cea mai frecventă majorităţii bolilor. Acest fapt este recunoscul şi de alte asociaţii internaţionale.
     Persoanele supra-stresate se vor simţi frecvent copleşite şi nu vor reuşi să facă faţă cerinţelor şi responabilităţilor uzuale. Aceste persoane se vor simţi neliniştite, nervoase sau iritiabile, şi vor întâmpina greutăţi în concentrare, focalizare, productivitate şi memorie. Persoanele suferinde de stres vor fi mai obosite sau vor avea mai puţină energie decât de obicei şi îşi vor pierde interesul faţă de activităţile savurate înainte, simţindu-se singure şi izolate faţă de persoanele din jurul lor. Pe lângă aceste aspecte, mai pot apărea insomnia sau somnul prea îndelungat şi pierderea poftei de mâncare sau pofta de mâncare excesivă.
     Din punct de vedere fizic, indivizii supra-stresaţi pot prezenta dureri de cap sau tensiune musculară. Aceste persoane pot experimenta indigestii, iritaţii ale pielii, bătăi rapide ale inimii sau palme transpirate. Mai mult, stresul poate cauza tensiune arterială ridicată, aritmie a inimii, probleme arteriale şi nivele ridicate de colesterol. În timp, aceste simptome pot duce la formarea arterosclerozei şi slăbirea sistemului imunitar.
Înrăutăţirea acestor aspecte fizice este cauzată de multe ori de faptul că persoanele supra-stresate recurg la obiceiuri dăunătoare pentru a reduce stresul, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alimente, droguri sau alcool. Toţi aceşti factori măresc şi mai mult riscul de dezvoltare a problemelor fizice, incluzând bolile cardiace sau atacurile cerebrale.
     Beneficiile reducerii stresului se prezintă sub cea mai simplă formă, fiind o reducere, chiar şi o inversare, a simptomelor fizice, cognitive, emoţionale şi sociale care sunt rezultatul supra-stresării. Reducerea stresului poate provoca o îmbunătăţire a sănătăţii mentale şi fizice.


Software-ul SCIO şi reducerea stresului

     Supra-stresarea unei persoane nu apare doar datorită factorilor şi evenimentelor externe, ci şi din cauza răspunsului individului la factorii de stres zilnici. Biofeedback-ul funcţionează pe baza ipotezei conform căreia este posibilă învăţarea controlului creierului din interior. Biofeedback-ul învaţă creierul să-şi moduleze nivelul de activitate, pentru a deveni mai mult sau mai puţin activ în funcţie de necesităţile individului. O reacţie de stres implică de obicei o supra-activare a creierului. Prin biofeedback, persoanele îşi pot învăţa creierul să funcţioneze mai încet, să nu devină atât de activ.
     Biofeedback-ul poate identifica şi reduce mecanismele fiziologice ale stresului în interiorul persoanei. Studiile arată că persoanele supra-stresate produc tipare de unde de creier diferite faţă de persoanele nestresate şi că tehnicile de neurofeedback pot normaliza tiparele anormale. EPFX creează o armonie a individului cu nivelele de stres din organism, astfel încât această informaţie să poată fi utilizată pentru relaxarea şi controlarea propriei fiziologii, şi, astfel, provocând o scădere a acelor nivele de stres, rezultând o îmbunătăţire a sănătăţii fizice şi mentale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu